Bietjes of ook wel kroten genoemd (te vergelijken met de friet of patat discussie ;)) zijn het hele jaarrond verkrijgbaar. Tegenwoordig ook in andere varianten (geel, chioggia, wit) dan de traditionele rode in de handel. Het lekkerste zijn toch de bietjes vers van het land of uit je eigen (moes)tuin. Rauw, gestoofd, gegrild, gekookt je kunt er alle kanten mee op. De combinaties zijn eindeloos. Onderstaande recept komt uit het kook/informatieboek ‘Groenten’ van Mari Maris.
Voor dit bijgerecht heb je nodig:
- 2 tenen knoflook
- citroensap
- 1 klein takje salie, gerist en gehakt
- 1 à 2 rauwe bieten, in 12 partjes van 2 cm op het dikste stuk
- 1 ui, gehalveerd (met schil geeft ze iets meer kleur en diepte)
- 1 volle theelepel honing
- 1 takje tijm, gerist en gehakt
- milde olijfolie
Zo maak je het klaar:
- Plet de knoflook en pureer met de staafmixer in een hoge beker met een scheutje citroensap, de salie en net genoeg olijfolie om te zorgen dat het pakt. Voeg als alles glad is olie toe tot je een saus hebt.
- Doe de bieten in een iets te ruime platte ovenschaal en maak aan met net zoveel knoflookolie dat alles glanst, maar niet druipt van het vet. Spreid de partjes uit. houd wat ruimte over en leg daar de uien, met hun platte kant onderop.
- Schenk er wat knoflookolie over en zet in een oven van 200 °C. Schep de biet na 10 minuten om en laat in nog ongeveer 10 minuten ze net niet beetgaar worden.
- Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen tot handelbaar. Pel en snipper de ui.
- Verwarm een brede pan met een beetje olie – knoflookolie als er nog is. Voeg de ui toe, verdeel er de honing en tijm over, schep goed om en laat op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten pruttelen, tot de uien nog net herkenbaar zijn. Schep halverwege een keer goed om vanaf de bodem. Maak de compote op smaak met peper en (zee)zout( bijvoorbeeld Zeeuwsche Zoute) en eventueel een beetje citroensap.
Serveersuggesties: bij een (linzen)stoofpotje, kikkererwten, geroosterde venkel, pastinaak, andijvie, snijbiet of zuring. Maar ook lekker op een (geroosterde) sandwich.
Wil je meer weten over het boek van Mari Maris? Klik dan op de afbeelding.