Zo eenvoudig maar o zo lekker. Zo beschrijft Mai Nguyên in haar kookboek “ān ān” wat ‘aan tafel’ betekent. Dit heerlijke Vietnamese bijgerecht met garnalen smaakt prima met witte rijst, plakjes komkommer en/of gestoomde groenten.
Dit heb je ervoor nodig:
- 500 gram rauwe middelgrote garnalen, gepeld, darmkanaal verwijderd
- 4 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 2 el vissaus
- 1 el suiker
- 1-2 tl chilivlokken (het mag best lekker pittig zijn)
- 3 el zonnebloemolie
- 75 gram sjalot, gesnipperd
- 1 lente-ui, in dunne ringetjes
Zo maak je het klaar:
- Marineer de garnalen minstens 15 minuten in de helft van de knoflook, de zwarte peper, 1 eetlepel vissaus, ½ eetlepel suiker en chilivlokken.
- Verhit de olie op hoog vuur en roerbak daarin de sjalotten en de rest van de knoflook 2 minuten. Voeg de garnalen toe. Roerbak alles op hoog vuur, doe de rest van de vissaus en suiker erbij en roerbak nog 5-6 minuten.
- Proef of het gerecht zoet, zout en pittig genoeg is.
- Bestrooi met een beetje gemalen zwarte peper en lente-ui.