Gekaramelliseerde garnalen

Zo eenvoudig maar o zo lekker. Zo beschrijft Mai Nguyên in haar kookboek “ān ān” wat ‘aan tafel’ betekent. Dit heerlijke Vietnamese bijgerecht met garnalen smaakt prima met witte rijst, plakjes komkommer en/of gestoomde groenten.

Dit heb je ervoor nodig:

  • 500 gram rauwe middelgrote garnalen, gepeld, darmkanaal verwijderd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 2 el vissaus
  • 1 el suiker
  • 1-2 tl chilivlokken (het mag best lekker pittig zijn)
  • 3 el zonnebloemolie
  • 75 gram sjalot, gesnipperd
  • 1 lente-ui, in dunne ringetjes

Zo maak je het klaar:

  1. Marineer de garnalen minstens 15 minuten in de helft van de knoflook, de zwarte peper, 1 eetlepel vissaus, ½ eetlepel suiker en chilivlokken.
  2. Verhit de olie op hoog vuur en roerbak daarin de sjalotten en de rest van de knoflook 2 minuten. Voeg de garnalen toe. Roerbak alles op hoog vuur, doe de rest van de vissaus en suiker erbij en roerbak nog 5-6 minuten.
  3. Proef of het gerecht zoet, zout en pittig genoeg is.
  4. Bestrooi met een beetje gemalen zwarte peper en lente-ui.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *