Een heerlijk herfst/wintersoepje. Met een kaaskrokantje erbij…smullen maar. Ook erg leuk (en lekker) als voorgerechtje bij een diner en dan geserveerd in een koffiekopje.
Dit heb je nodig:
- 80 gram oude of jonge kaas, geraspt
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 800 gram bloemkool, in roosjes
- 200 gram aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 el nootmuskaat
- 500 ml groentebouillon
- 400 ml (plantaardige) melk
- 10 gram bieslook, grof gehakt
- zonnebloemolie
- zout en peper
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schep intussen kleine bergjes kaas op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes. Bak de kaas 6 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en trek de krokantjes voor gebruik los van het papier.
- Verhit wat olie in de kookpan en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkool, aardappel en nootmuskaat toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg de groentebouillon en melk toe en laat en laat 15 minuten op middelhoog vuur koken.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de soep in kommen (of kopjes) en garneer met het kaaskrokantje en bieslook.