Frisse venkelsalade

Venkel

Venkel is afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Uit in Egypte gevonden papyrus rollen blijkt dat venkel al lang voor het begin van onze jaartelling al bekend was. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid.

Venkelzaden werden van oorsprong ingezet bij allerlei problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen. Maar ook voor de ‘geestelijke gezondheid’ werd venkel ingezet; ter verdrijving van duivel en z’n gevolg van heksen en boze geesten.

Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is ook volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.

Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.

Ook bevatten de zaadjes een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

‘Gewone’ venkel is natuurlijk bij de supermarkt, groentespeciaalzaak of op de markt verkrijgbaar, voor het zaad zult u bij reformhuis of drogist terecht kunnen.

De goede eigenschappen komen ook bij verse of gekookte venkel tot z’n recht. Bij het gebruik van zaden of poeder zal de concentratie van de actieve stoffen wat hoger zijn.

Bron: www.venkel.nl 

Lekker en makkelijk te maken salade met venkel in de hoofdrol. Zeker met dit zomers weer heerlijk bij de barbecue.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 20 ml witte wijnazijn
  • 1  limoen
  • 60 ml olijfolie extra vergine
  • 2  venkelknollen
  • 1  grapefruit
  • 1  avocado
  • 0.5 bosje munt

Bereiding:

  • Meng voor de dressing in een kom de witte wijnazijn, een beetje zout, peper en het sap van de limoen. Schenk al roerend met een garde de olie er bij tot er een mooie dressing ontstaat.
  • Halveer de venkelknollen in de lengte, verwijder de kern en snijd de venkelknollen in dunne plakjes
  • Pel de grapefruit en maak de partjes los.
  • Halveer de avocado in de lengte, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Halveer de limoen.
  • Pluk en hak de munt.
  • Meng de venkel, grapefruit, avocado en munt door de dressing.

Bron: www.24kitchen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *