Paddenstoelen-uienjus

De gedroogde paddenstoelen geven deze jus een volle, intense smaak. Altijd als je geweekte gedroogde paddenstoelen gebruikt zou je hun weekvocht moeten toevoegen aan het gerecht. Je kunt deze jus van te voren klaar maken en invriezen. Dit smakelijk recept komt uit ‘A Very Vegan Christmas’ van  Sam Dixon. En zeker niet alleen met kerst prima te gebruiken;).

Voor 6 tot 8 personen heb je nodig:
  • 30 gram gedroogde wilde paddenstoelen
  • 300 ml gekookt water
  • 1 et olijfolie
  • 3 rode uien, in dunne ringen
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 1 tl misopasta
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 el donkere sojasaus
  • Peper
Zo maak je het klaar:
  1. Leg de gedroogde paddenstoelen in een grote warmtebestendige kom, schenk het afgepaste kokende water eroverheen en laat ze 30 minuten wellen.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de rode uien op matig vuur 6 tot 8 minuten tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn.
  3. Giet de paddenstoelen af zodra ze geweld zijn, bewaar het weekvocht en hak de paddenstoelen grof. Voeg de paddenstoelen toe aan de uien in de pan en bak ze op matig vuur 5 minuten.
  4. Voeg de bloem en misopasta toe, roer tot de bloem de uien en de paddenstoelen bedekt en bak de uien en de paddenstoelen nog ongeveer 1 minuut.
  5. Schenk het paddenstoelenweekvocht, de groentebouillon en sojasaus al roerend in de pan. Draai het vuur wat hoger en verwarm de jus, terwijl je blijft roeren, tot hij bindt. Voeg peper naar smaak toe. Pureer de jus met behulp van een staafmixer of keukenmachine als je een gladde, dikke jus wilt. Serveer de jus warm of laat hem volledig afkoelen als je hem voor toekomstig gebruik wilt invriezen.

 

Meer weten of de recepten? Klik op de afbeelding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *