Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat (bijna) alle groenten en fruit het hele jaar rond verkrijgbaar zijn. Dit was 50-75 jaar geleden helemaal niet zo normaal….en logisch eigenlijk. Want bijvoorbeeld sperziebonen, tomaten en aardbeien groeien niet in onze Nederlandse winters. Als je het goed beschouwd is het niet ‘normaal’ dat ‘onze’ sperziebonen helemaal uit Marokko of soms nog verder weg helemaal hierheen gevolgen worden. Of dat in de koudere maanden de aardbeien vanuit Spanje deze kant opkomen.
Misschien weet je het nog wel, bij je (over)grootouders of wellicht nog bij jouw ouders …..hele rijen (weck)potten op planken achter een gordijn of in een kelder. Stuk voor stuk gevuld met groenten en fruit uit de eigen (moes)tuin. Of gekocht toen het aanbod groot was bij de (groente)boer.
"Ik kan het piepen en petsen van de rubberen ringen, die vakkundig om de bovenkant van de potten werden geschoven, nog horen."
Jo Turner zat vroeger vaak bij haar oma en moeder aan tafel om mee te helpen om de oogst voor later gebruik te conserven. Inmaken of wecken is een ontzettend oude manier om voedsel te conserveren. Turner legt in dit boek uit hoe je zelf, vrij simpel, aan de slag kunt met het inmaken van je eigen oogst.
Een uitleg over soorten conserveren is de basis. Chutneys, relish, gelei inleggen en fermenteren komen voorbij. Van Komkommer tot moerbei en van kersen tot sperziebonen. Maar ook diverse kruiden en noten zijn te conserveren. Naast het conserveren heeft Turner een handig hoofdstuk geschreven over de inmaak(moes)tuin. Hoe je zelf ook aan slag kunt met je eigen (moes)tuin. Een mooie en bruikbare aanvulling over het telen van groenten en fruit. Om af te sluiten met een overzichtelijke inmaaktabel, register en ruimte voor jouw notities.
"Hoe en waar je een groentetuin aanlegt, hangt af van de beschikbare ruimte, tijd en wat je uiteindelijke doel is."
Bij iedere groente- fruitsoort is een overzichtelijke uitleg te vinden. Zoals: variëteiten, verzorging, manieren van bewaren en waarbij te gebruiken. Maar ook wanneer je het beste kunt zaaien, standplaats van het gewas tot aan de geadviseerde pH-waarde van de grond. Wat opvalt is dat er geen enkele foto in het boek staat en eerlijk gezegd mis je die niet ook. Dat komt door de mooie en (meest) gestileerde illustraties.
Een (h)eerlijk boek dat niet mag/kan ontbreken op onze boekenplank, maar zeker ook bij jou. Om wellicht zelfs 365 dagen uit je eigen tuin te kunnen eten ;). Niet alleen lekker maar ook erg leuk en zen om te doen.
En....we mogen alvast een inmakertje met je delen: Ingelegde bieten. En het maakt niet uit wat voor kleur de bietjes hebben ;).